Mee Tulang

Buat jamu adik-adik yang berkunjung ke rumah baru-baru ni....


Mee Tulang
By Shikin
Sumber : Nafsiah (My Cousin)

Bahan & Cara

Mee
Mee Kuning 

  • celur dalam air panas. 
  • Angkat, siram dengan air sejuk dan tos. Ketepikan.


Kuah
Tulang (saya guna atr 1kg - 2kg)
Daging (1/2 - 1kg) 
Cili kering (dlm 15 - 20 tangkai)*
Bawang Merah (10 - 15 ulas)*
Bawang Putih (3 - ulas)- *kisar halus 
Tomato sup (1 tin)
Cili Sos (secukupnya)
Sayur - sawi, karot(disagat ), tomato
Garam dan gula secukupnya
Air secukupnya

  • Rebus tulang dan daging. Bila dah cukup empuk keluarkan daging dan tulang. Kikis isi yang ada kat tulang. Manakala daging dihiris nipi.
  • Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan-bahan kisar. Biarkan sampai garing dan pecah minyak. Tuangkan tomato sup dan cili sos. Kacau sebati.
  • Masukkan air rebusan daging. Tambah air ikut kadar yang diperlukan. Perisakan dengan garam dan gula secukupnya. 
  • Masukkan sawi, karot dan tomato serta air bancuhan tepung jagung.
  • Biar sampai mendidih. Tuangkan kuah keatas mee yang telah diletakkan dalam pinggan.
  • Hiaskan dengan bahan2 tabur.
  • Sedia unutk dinikmati.


Bahan Hiasan

Fishcake - celur & hiris nipis
Fishball - celur & hiris nipis
Tauhu - goreng dan dihiris nipis
Telur rebus
Cili merah - hiris nipis
Daun sup & daun bawang 
Bawang goreng
Limau nipis

Ulasan

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kerepek Ubi Kayu

Rendang Daging Noxxa

Makaroni Goreng